Hideg- meleg Burkolás - Fodor és társa KFT.

Tartalomhoz ugrás
Hideg -meleg Burkolás
Burkolatok fajtái

Melegburkolatok csoportosítása

A melegburkolatok két nagy csoportra oszthatók.
Az egyik csoportba tartoznak a rugalmas burkolatok, például a PVC burkolatok, linóleumok, szőnyegek és a gumi burkolatok.
Az otthonokba általában a kisebb igénybevétel és a a gazdaságosság miatt a többrétegű -PVC burkolatok kerülnek beépítésre.

 • A szőnyegpadlók is a melegburkolatok első csoportjába tartoznak. Előnyük a jó hőszigetelőképesség és a jó hanggátló képesség, nagyfokú komfortérzetet nyújtanak. Hátrányuk, hogy tisztításuk a gyártási technológiától függően problémásabb lehet.
 • A gumiburkolatok is sokféle színben, mintázattal, felületi kialakítással kaphatóak. Ezeket konyhákban, lépcsőházakban, közösségi helyiségekben érdemes felhasználni könnyű tisztíthatóságuk miatt.
A másik csoportba tartoznak a faburkolatok, például a parketták, hajópadlók és újabban a parafa burkolatok is egyre közkedveltebbé válnak.
 • Hagyományos parketta
  Általában 22 mm vastag és csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz.
 • Lamella parketta
  Általában 10 mm vastag, ragasztással rögzül az aljzathoz, és ezt a fajta parkettát jellemzően maximum két alkalommal csiszolhatjuk újra.
 • Szalagparketta
  Előnye, hogy előre lakkozott, egyszerűen beépíthető.
 • Parafa
  A parafa újdonságnak számít hazánkban.A parafának rendkívül jó a hő- és hangszigetelő képessége. További remek tulajdonsága, hogy kicsi a súlya. Ezen kívül nagy előnye, hogy rendkívül tartós és nem korhad.
 • Laminált padló
  A laminált padló előnye kedvező az ára, és rendkívül könnyű vele dolgozni.
Hidegburkolatok jellemzői

A hidegburkolat azokat az anyagokat jelölik, melyeket kőzetekből és azok keverékéből állítanak elő. Leggyakoribb fajtái: csempe, járólap, üvegcsempe, természetes kövek, gránit, márvány, mészkő, téglaburkolat.
A hidegburkolatokat elhelyezhetjük kültéren és beltérben egyaránt. Beltéren általában felhasználási területe a fürdőszoba, a konyha, az előszoba, néha a nappali. Kültéren a terasz, a kerti utak, medencék, kerítések, illetve ház külső fala.
A hidegburkolatok tartósságát két fontos tényező határozza meg: a leragasztott lapok minősége, illetve a segédanyagok és a munkálatok minősége,például a vízszigetelés és az alapozás. A lapok minősége a keménységüktől és a kopásállóságuktól függ. A lapok jellemzője még a kaliber és a tónus, de ezek jobbára csak esztétikai szempontból lényegesek. Ezek együttesen határozzák meg, hogy az alkalmazott hidegburkolat mennyi ideig fog kiszolgálni bennünket.
Kültéri hidegburkolatok esetén mindezek jelentősége nagymértékben megnő, hiszen az időjárás viszontagságainak vannak kitéve a burkolóanyagok, sokszor ingadozó hőmérsékletnek.
Vissza a tartalomhoz